banner

Over Raak ICT: toen – nu – in de toekomst

Raak ICT werd in 2008 opgericht door Matthijs Olislagers. Koud afgestudeerd – maar allesbehalve een rookie in de IT. Als jochie legde hij, in de tijd dat nog niemand internet had, een netwerk aan in de buurt zodat alle kinderen tegen elkaar konden gamen. Vanaf zijn veertiende werkte hij bij verschillende computerbedrijven en tijdens zijn studie Bedrijfskundige Informatica in verschillende IT-functies. Ondernemend als hij toen al was, kon hij niet wachten om voor zichzelf te beginnen. Met als kerngedachte nóg eerlijker en servicegerichter te werk te gaan. Matthijs: “Wat Raak ICT vanaf dag één kenmerkt is dat we simpelweg het beste willen voor onze klant. Snelle winst en groei zijn nooit het primaire uitgangspunt bij de keuzes die we maken. We willen gewoon het beste zijn in wat we doen.”

Matthijs Olislagers

Directeur

“Zonder de input van de medewerkers waren we niet wie we nu zijn.”

Matthijs Olislagers, Raak ICT

Meanderend naar die stip op de horizon

“We hebben een duidelijk doel voor ogen, een stip op de horizon. Met name wat betreft het soort klanten waar we graag voor willen werken en wat voor projecten we willen doen. Daaraan koppelen we ook weer doelstellingen betreffende onze interne groei en ontwikkeling. Maar iedereen weet dat je in de IT nooit echt van een langetermijnkoers kunt spreken. Op weg naar ons doel laten we ons verrassen en inspireren door nieuwe ontwikkelingen in de technologie en maatschappij. Zo wordt die strakke koers een meanderende kronkelweg. We kijken continu om ons heen en sparren met het team over wat we zien gebeuren. De medewerkers komen ook vaak met toffe nieuwe ideeën. Zonder hun input waren we niet wie we nu zijn.”

Matthijs en Stijn

Met lef en een beetje bluf

Matthijs en Stijn

Die behoefte om te sparren met collega’s was vanaf de start van het bedrijf ook de impuls om het formaat van een eenmanszaak snel te ontgroeien. Matthijs: “Het duurde niet heel lang voordat ik iemand in dienst nam. Heel spannend vond ik dat natuurlijk, maar ik had behoefte aan collega’s. Daarnaast had ik een type klant voor ogen dat ik onmogelijk in mijn eentje kon bedienen. Ik ging er gewoon voor. Een tweede mijlpaal was het betrekken van ons eerste zelfstandige kantoor in de binnenstad. Dat was eigenlijk net iets te hoog gegrepen; we moesten een deel onderverhuren om de kosten te kunnen blijven dekken. Maar de uitstraling die het ons gaf, gaf nieuwe klanten vertrouwen waardoor we mooi konden doorgroeien. Goede bluf dus! Extra leuk vind ik het dat heel veel klanten uit die begintijd nog steeds klant bij ons zijn.”

“Met snelle groei loop je het risico je persoonlijke aanpak te verliezen. Aan mij de taak om met slimme oplossingen te komen waarmee we dit kunnen voorkomen.”

Klaar voor een nieuwe groeispurt

“Ik denk dat we aan de vooravond staan van een nieuwe fase. De markt schreeuwt om aanbod en ik wil de onderneming nog verder laten groeien. Niet exponentieel, maar naar een formaat waarbij er voldoende capaciteit en stabiliteit is om de beoogde grotere klanten en projecten aan te kunnen. We zijn dan ook continu op zoek naar nieuwe collega’s. Met deze groei lopen we wel het risico onze persoonlijke aanpak te verliezen. Aan mij dus de taak om met slimme oplossingen te komen om onze gekoesterde werkwijze te kunnen behouden. Want ook ik wil mijn veelzijdige rol niet kwijt; mijn hart ligt ten slotte echt bij de techniek en de mensen. Maar er staan al wat ideeën klaar!”